N a s z a O p o w i e ś ć

Zaczęło się od wzgórza

Nie tego z mapy, ale z wewnętrznej potrzeby – żeby zejść z utartego szlaku i znaleźć własną drogę.

W świecie, który pędzi, my wybraliśmy inaczej: Spowolnić. Zasłuchać się. Zostać bliżej.

Hill 88 to znacznie więcej niż nazwa.

To Kierunek.
To nasze wzgórze – punkt orientacyjny, do którego wracamy.
Miejsce, gdzie smak dojrzewa wraz z nami — powoli, z uwagą, z pasją.

Hill 88 to...

Destylarnia rodzinna

 

Hill 88 tworzymy przy jednym stole — decyzje zapadają w rozmowie, a każda partia nosi imię czyichś rąk.

Mała skala, duża staranność. Robimy tyle, ile potrafimy zrobić dobrze.

Hill 88 to...

Lokalna marka z Podkarpacia

Pachniemy mgłą nad polami, żytem i lasem, który zna nasze imiona. 

W butelce zamykamy miejsca, do których wracamy — Podkarpacie jest naszym składnikiem, nie tłem.

Hill 88 to...

Rzemiosło

„Rzemiosło to nie metoda, to filozofia.”

Destylujemy powoli w miedzianym alembiku, dojrzewamy w dębie i kamionce, pozwalając czasowi współtworzyć smak.

Bez skrótów, bez hałasu — z charakterem.

Hill 88 to...

Zaproszenie do wspólnej podróży

Otwierasz butelkę i zaczynasz własną wędrówkę przez smak: od ziarna po ogień, od lasu po stół.

My dajemy opowieść — Ty nadajesz jej kierunek.

Widzimy się na szlaku!

DSC07605
O Nas

J a k u b K u ł a j

Współzałożyciel, Mistrz destylacji (Master Distiller)

Zaczął od fascynacji rumem i koniakiem, ale to żyto i Podkarpacie stały się jego kompasem. Absolwent I edycji Akademii Destylacji, wierzy, że rzemiosło to rozmowa z surowcem: z ziarnem, ogniem i czasem. W jego notatniku ważniejsze od liczb są zmysły.

Jest autorem podejścia do dojrzewania alkoholi w Hill 88 — łączy kamionkę i dąb tak, by czas był współtwórcą, a nie makijażem. To on decyduje o cięciach frakcji „na nos i podniebienie”, pilnuje tempa destylacji i momentu, w którym destylat naprawdę „dojrzał do opowieści”.

Po pracy wsiada na gravel, żeby posłuchać ciszy dróg szutrowych; na macie BJJ uczy się cierpliwości i balansu. Mówi, że dobra butelka i dobra trasa mają wspólne reguły: nie śpiesz się — słuchaj rytmu.

O Nas

K a r o l K u ł a j

Współzałożyciel, twórca stylu ginu i okowit zbożowych

Wychowany na klasycznej szkockiej whisky z Islay, zakochany w dymie i wietrze, a jednocześnie zafascynowany współczesną kraftową rewolucją: nową falą amerykańskich whiskey i ginów z całego świata. W Hill 88 jest autorem podejścia do tworzenia ginów oraz kreatywnego podejścia do okowit zbożowych.

Karol patrzy na receptury jak na mapy. Komponuje botaniki GR88 tak, by jałowiec, ogród i cytrus mówiły o miejscu, a w okowitach stawia na charakter ziarna ponad wydajność. Lubi łączyć precyzję procesu z odwagą smaku — zawsze w granicach dobrego rzemiosła.

Po godzinach czyta fantastykę i trenuje BJJ. Twierdzi, że dobra historia i dobry destylat działają podobnie: muszą mieć wyraźny świat, bohatera i finał, który zostaje długo po ostatnim rozdziale — albo łyku.

DSC06578-3